Новини

От България Bookmark and Share

02.03.2023 г.  18:48 ч.
Кръгла маса за Националния фонд за декарбонизация акцентира върху енергийната ефективност на сградния сектор
АВТОР: publics.bg


  • © ЕнЕфект


На 1-ви март в София се състоя националната кръгла маса „Инвестиции в устойчива енергия“ под наслов „Националният фонд за декарбонизация: структуриране, оперативно управление, пазарно развитие“. Това е осмото издание на форума за финансиране на проекти за енергийна ефективност и ВЕИ, като на фокус беше докладът по завършването на първоначалния етап от развитието на Националния декарбонизационен фонд у нас.

“Националният декарбонизационен фонд е ключов елемент от Плана за възстановяване и устойчивост, но не можем да стоим и да чакаме той да се структурира и капитализира, без да правим нищо. Ако искаме да постигнем целите за сградно обновяване, трябва да използваме наличните финансови инструменти. Ключово е създаването на координационно звено в Министерски съвет, което да комбинира и насочва наличните по различни линии средства към приоритетните сектори”, сподели Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

В събитието взеха участие представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на енергетиката, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Световната банка, Националния консултативен съвет по Зелената сделка, както и представители на публичните и местни органи, браншовите организации, асоциации и сдружения и граждани с интереси в сферата на устойчивата енергия.

В две поредни специализирани сесии на националната кръгла маса бяха обсъдени основните области на прилагане на Фонда – обновяването на жилищни и публични сгради.

„Очаквахме интересът към програмата за обновяване да надхвърли два-три пъти наличния ресурс, но изглежда, че ще е още по-голям. Няма как да отговорим на този интерес и да постигнем целите на дългосрочната стратегия за обновяване, без да бъде намален грантовият компонент“, каза Добромир Василев, директор на дирекция ,,Жилищна политика” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„България постигна напредък в политиките в областта на енергийната ефективност, но все още съществуват редица проблеми. Основният от тях е очакването стопроцентовото грантово финансиране да продължи, но също така има нужда от нови финансови инструменти и професионални обучения, включително за енергийни одитори. Световна банка ще продължава да помага на държавата в тези направления“, посочи Иван Крофак, представител на Световната банка.

Ден по-рано, на 28-и февруари, в София се проведе XXV-ата годишна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“. Конференцията се фокусира върху изграждането на местен капацитет за осъществяването на енергийния преход.

По време на конференцията бяха наградени победителите от конкурса на „ЕкоЕнергия“. Годишните награди, които включват парична премия и безвъзмездно енергийно обследване, се присъдиха на общини за техни проекти за енергийна ефективност, както следва:

  • две награди за първо място – Община Павликени и Община Габрово;
  • две награди за второ място – Община Бургас и Община Смядово;
  • две поощрения – Община Добрич и Община Крушари.


 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?