Новини

От България Bookmark and Share

05.07.2018 г.  14:16 ч.
НС отхвърли поисканата от БСП оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов (ДОПЪЛНЕН)
АВТОР: publics.bg

  • Дебатите в НС по поисканата от БСП оставка на Иван Иванов продължиха близо два часа и половина.
    © publics.bg

След близо два часа и половина дебати в пленарната зала Народното събрание отхвърли предложението на БСП за предсрочно освобождаване на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов. Това стана със 125 гласа „против“, 63 „за“ и 3 „въздържал се“.
 
Основната теза на БСП по време на дебатите беше, че КЕВР не спазва закона, а именно изменението в него, което казва, че тя трябва да разрешава сделките с над 20% от капитала на мрежовите компании. ГЕРБ пък им опонираха с основна теза, че предложението на КЕВР за освобождаването на Иван Иванов е политически натиск върху независимия регулатор. 
 
БСП внесе предложението си на 29 юни, ден след като от парламентарната трибуна, по време на представянето на годишния отчет на КЕВР за 2017 г., Иван Иванов коментира, че законовият текст за разрешаване на сделки с дялове на мрежови оператори е бланкетен и не работи.
 
Филип Попов, който представи предложението на левицата каза, че Иван Иванов недопустимо е нарушил служебните си задължения, затова от БСП са поискали предсрочното прекратяване на пълномощията му. По думите му при обсъждането на Доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. Иван Иванов, е тълкувал промените, приети от НС, като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“. „Извън това определение, от тълкуването на г-н Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона”, заяви той. „Действията на Иван Иванов, без съмнение, представляват тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката”, смятат от левицата. 
 
Според Жельо Бойчев от БСП, който оглавяваше временната анкетна комисия, създадена заради сделката ЧЕЗ-Инерком, КЕВР има достатъчно правомощия да поиска информация за сделката с ЧЕЗ. „По никакъв начин, ние не приемаме твърденията на Комисията, че няма право и основания да се намеси в разпореждането с активите на електроразпределителните дружества в България. За да продадеш трафопост е необходимо разрешение на Комисията, а да продадеш цялото дружество – Комисията не се намесва, защото това не било в обхвата на нейната дейност“, коментира той. „Вярвам в независимостта на българските регулатори, но тя не трябва да се поставя над закона“, каза още Бойчев.
 
Атанас Костадинов от левицата подчерта професионализма на председателя на КЕВР, но каза, че: „Когато независима институция каже в парламента, че няма да изпълнява закон, защото той не е съвършен, това дава модел на действия на другите държавни структури - че НС не струва нищо и няма нужда да спазват законите”.
 
Лидерът на „Атака“ (част от ПГ на Обединените патриоти) Волен Сидеров посочи, че той нееднократно е предлагал смяната на председателя на КЕВР. Според него обаче, ако сега се направи така смяна, тя няма да доведе до никаква промяна в работата на Комисията, защото решенията в нея се вземат с гласовете на повече от половината членове. Затова Сидеров предлага да бъде променен Закона за енергетиката, с която да бъде намален съставът на КЕВР до 5-7 души, което предлага преизбиране на целия й състав. В промените, които тепърва ще бъдат внесени в НС, от Атака ще предложат, ако даден доклад на регулатора не се одобри от парламента, то Комисията да подава оставка, стана ясно от думите на Сидеров. Той разчита на подкрепата от страна и на ГЕРБ, и на БСП. 
 
Валентин Николов от ГЕРБ коментира от парламентарната трибуна, че мотивите на БСП за поисканата оставка на председателя на КЕВР са абсолютно неоснователни. Той определи искането за предсрочно освобождаване като огромен политически натиск върху регулатора от страна на БСП.
Николов каза още, че още, когато БСП не е номинирала свой кандидат при обновяването на състава на регулатора през април тази година, от ГЕРБ са заподозрели, че се подготвя нова атака – за цените на тока и парното от 1 юли, която по думите му е била продължение на тази за поскъпването на водата в някои градове, одобрено от КЕВР по-рано през годината. Също така, Валентин Николов изтъкна, че подкомисията за наблюдения на дейността на Комисията е обсъдила и установила проблема с липсващите в закона критерии, на чиято база тя да одобрява или не сделки с дялови на мрежови компании.
 
Не става въпрос за какъвто и да е натиск, контрираха от левицата. Това че опозицията иска да се спазва закона, не означава, че има натиск, посочи Драгомир Стойнев от БСП. Според него критериите за одобряване на сделките не е необходимо да се записват в Закона за енергетиката, а те могат да бъдат изготвени в самата КЕВР. 
 
Вземайки думата Делян Добрев от ГЕРБ каза, че с внасянето на 200 хил. подписа в КЕВР през май БСП са призовали писмено регулатора да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Електроразпределение. „Това, което се опитвате да не направите сега е не да се опитате да накарате регулатора да изпълни определен законов текст, който вие самите в подкомисията сте признали, че не е работещ. Днешното мероприятие, което организирахте е продължение на този писмен натиск, който сте оказали“, каза Добрев. 
 
Жельо Бойчев от БСП контрира, че след като парламентът е приел една законодателна норма и тя е влязла в сила, тя трябва да се изпълнява. 
 
Юристът Данаил Кирилов (ГЕРБ) също се включи в дебата, като каза, че миналата седмица Иван Иванов е изказал своето мнение по правоприлагането на въпросния законов текст. Той ни каза – аз не мога да постигна целения резултат, перефразира Кирилов. „Наша работа е да се съобразим и ако трябва да се изправим (в смисъл поправим – б.а.)“, каза още той.
 
Драгомир Стойнев обаче не прие доводите му с думите, че за БСП е по-важно да се спазва законът, а не да се коментира. Той каза още, че Иванов по-скоро служи на ГЕРБ, отколкото на българското общество. 
 
Пламен Христов от Воля определи въпросната поправка „ЧЕЗ“ на Закона за енергетиката като ялова и каза, че тя е била приета с ясното съзнание, че тя няма да работи. По думите му Обединените патриоти, които бяха вносители на тази поправка трябва да си довършат работата и да внесат предложения за критерии за одобряване на сделките от КЕВР. Според него това не е работа на регулатора. 
 
ОП предложи въпросната промяна в Закона за енергетиката, каза Искрен Веселинов от ПГ на Обединените патриоти. Според него тя идентифицира по същия начин проблема, както при отнемането на лиценз. Доколкото КЕВР има възможност да отнема лиценз на база защита на националната сигурност и гарантиране на доставките, дотолкова има възможност да ползва този инструмент и при одобряване на сделки, каза Веселинов. „Ясно е, че един орган иска всичко да му е разписано, това не винаги е възможно и не такава е била задачата на ОП, още повече че ние сме предложили текстове, които да доразвият логиката на нашия законопроект. Те са били предмет на обсъждане“, допълни той. Според Веселинов предложения от ОП законопроект е целял не спиране, а контролиране на сделката ЧЕЗ-Инерком.
 
Рамадан Аталай от ДПС посочи, че отговорността за наличието на този законов текст е на всички партии в НС, с изключение на ДПС, които гласуваха против. Според него в момента БСП атакуват най-слабото звено във веригата, визирайки КЕВР. „Иван Иванов се е осмели да ни каже, че трябва да създадем закони, които могат да се спазват“, каза Аталай. И добави: „Няма как без критерии нашите институции да прилагат закони“. Той посочи още, че Иван Иванов е технократ, членовете на Комисията – не се проявяват като политически лидери, а обществото стои мирно, защото плаща евтино, въпреки декапитализацията на производствените мощности. Аталай попита БСП защо не са протестирало, когато Енерго Про купуваше активите на снабдителната и разпределителната компании, обслужващи Североизточна България. Сигурен съм, че вие не искате оставката на Иван Иванов, но това, което искате няма да го постигнете, каза Аталай, без да уточни какво има предвид. 
 
„От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен, че КЕВР не си изпълнява законовите задължения и не се произнася „за” или „против” сделката за ЧЕЗ, и виждате ли, ние тук се самобичуваме, за това, че сме приели един лош закон, който те не могат да изпълнят“, включи се в дебата и лидерът на БСП Коренелия Нинова. „Твърдите, че има политически натиск върху КЕВР, което е недопустимо. С какво се аргументирате колеги? С искането за оставка на г-н Иванов от една политическа партия и подписите на 200 000 българи. Това било политически натиск.  Интересно ми е защо никой не спомена, че вчера  AES България; КонтурГлобъл Марица Изток 3 АД; Асоциация „Хидроенергия”; Българска фотоволтаична асоциация; EVN България; Енергопро и ЧЕЗ Груп застанаха като един в защита на г-н Иванов и това не се счита за натиск.  Значи 200 000 българи да си кажат свободно мнението е натиск, политическа партия да поиска изпълнение на закона, е натиск, а онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР - да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР, не е натиск“, каза още Нинова. „Комисията трябва да изпълнява този закон, а ако критериите не са й ясни, тя има правомощия да направи подзаконов нормативен акт, както е правила много наредби, в които е уточнявала процедурите, по които ще се произнася. Комисията не си е свършила работа“, добави Нинова.
 
Делян Добрев обаче контрира, че Иван Иванов е бил подкрепен, както от всички бизнес организации в реалния сектор, в лицето на АОБР, които винаги настояват за по-ниски цени, така и от енергийния бизнес, които настояват за поскъпване. Това по думите му показва, че КЕВР е независим и че работата му се оценява положително от целия бизнес в страната. Той отново повтори, че исканата от БСП оставка на Иванов е политически натиск, като го определи, като безпрецедентен. 
 
Иван Иванов: КЕВР е напълно независим орган
 
КЕВР е напълно независим орган и това беше заявено от мнозинството в Народното събрание и в нарочно писмо на ЕК, за което беше споменато по време на дебата в пленарната зала. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на регулатора Иван Иванов след гласуването. От страна на политически сили единствен опит за натиск беше този, който днес видяхте в пленарната зала, уточни той, но беше категоричен, че няма да вземе отношение по изказаните в дебата мнения.
 
Иванов припомни и подкрепата, която е получил едновременно от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, и от енергийните дружества, които обратно - искат скок на тези цени. Това, че и от двете страни се получава подкрепа за комисията, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат в интерес на обществото преди всичко, обобщи председателят на КЕВР.
 
Той не се притеснява, че БСП са внесли сигнал в прокуратурата срещу него заради отказ да изпълнява задълженията си. "Искането за произнасяне, внесено от прокуратурата като обжалване цената на природния газ миналата година, на двете последователни нива на ВАС беше отхвърлено. Отхвърлени са исканията и за цената ВиК услугите вече в 6-7 области. Няма решение на съда, осъдително по отношение на КЕВР и ценовите й решения от последната година", подчерта още Иван Иванов.

 

ЕТИКЕТИ: КЕВР | оставка | Иван Иванов | БСП | Народно събрание | дебати | отхвърлена 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

12.10.2023  Атанас Пеканов, Икономист в Австрийския институт за икономически изследвания WIFO
Зелената сделка дава много повече възможности, отколкото рискове
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места? Нашият уебсайт използва „бисквитки“, които гарантират възможно най-оптимална работа със сайта. За повече информация вж. как се използват „бисквитки“ и как да промените настройките си.

„Бисквитки“

Какво представляват „бисквитките“?

„Бисквитката“ е малък текстови файл, който даден уебсайт съхранява на Вашия компютър или мобилно устройство при всяко Ваше посещение на сайта. Използването на такива файлове е широко разпространено, за да могат да функционират уебсайтовете или да са по-ефективни, както и за да се предоставя информация на собствениците на сайта.

Как става използването на „бисквитките“?

Уеб сайта Google Analytics — услуга за уеб анализ, предоставяна от Google, Inc. („Google“), за да се подпомогне анализът на използването на уебсайта. За тази цел Google Analytics използва „бисквитки“ — текстови файлове, които се съхраняват на Вашия компютър.

Получената чрез тези файлове информация относно начина Ви на ползване на уебсайта — стандартна информация за регистрация в интернет (вкл. Вашия IP адрес) и информация за поведението на посетителите в анонимна форма — се предоставя на Google и се съхранява от него, включително на сървъри в САЩ. Google ще направи анонимна изпратената информация чрез премахване на последния октет от Вашия IP адрес преди нейното запазване.

Google използва тази информация съгласно условията за ползване на Google Analytics, за да прави оценка на начините на ползване на уебсайта и да докладва относно дейностите, извършвани на уебсайта.

Няма да използваме и няма да допуснем трета страна да използва инструмента за статистически анализ с цел проследяване или събиране на каквато и да било информация, чрез която би могла да се установи самоличността на посетителите на сайта. Google може да предоставя на трети страни информацията, събрана чрез Google Analytics, когато това се изисква от закона или когато тези трети страни обработват информацията от името на Google.

Съгласно условията за ползване на Google Analytics Вашият IP адрес няма да бъде свързван от Google с никакви други данни, с които Google разполага.

Имате право да откажете ползването на „бисквитки“ на Google Analytics, като изтеглите и инсталирате приложението Google Analytics Opt-out Browser Add-on. Приложението се свързва с Google Analytics JavaScript (ga.js), за да посочи, че информацията относно посещението на уебсайта следва да не се изпраща на Google Analytics.

„Бисквитките“ се използват и за регистриране на Вашето съгласие (или несъгласие) с използването на такива файлове на този уебсайт, така че да не се налага този въпрос да Ви бъде задаван при всяко Ваше посещение на сайта.

Приложение Google Analytics Opt-out Browser Add-on

Как се контролира използването на „бисквитките“?

Можете да контролирате и/или изтривате „бисквитките“, когато пожелаете. Можете да заличите всички „бисквитки“, които вече се съхраняват на Вашия компютър, както и да настроите повечето браузъри така, че да не допускат съхраняването на „бисквитки“.

Пълна информация за бисквитките

Управление на „бисквитките“ във Вашия браузър

Повечето браузъри Ви позволяват:
  • да виждате какви „бисквитки“ са съхранени и да ги заличавате поотделно
  • да блокирате „бисквитки“ на трета страна
  • да блокирате „бисквитки“ на конкретни сайтове
  • да блокирате инсталирането на всякакви „бисквитки“
  • да заличите всички „бисквитки“ при затваряне на браузъра

Ако сте избрали опцията да заличите „бисквитките“, трябва да знаете, че настройките за предпочитания ще бъдат изгубени. Освен това, ако блокирате изцяло съхраняването на „бисквитки“, много сайтове, включително и този, няма да работят оптимално, а опцията за излъчване в интернет (webcast) изобщо няма да функционира. Ето защо не е препоръчително да се изключва опцията за „бисквитки“ при използване на услугите ни за излъчване в интернет.
X