Новини

От света Bookmark and Share

10.06.2024 г.  17:09 ч.
Турция преговаря за нови атомни централи с Русия, Китай и Южна Корея
АВТОР: publics.bg


  • © freepik

Турция продължава консултациите с „Росатом“ за увеличаване на мощностите за производство на електроенергия чрез изграждане на нови атомни електроцентрали. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар след посещението си на Петербургския международен икономически форум, който се провежда между 5 и 8 юни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Турция има за цел до 2050 г. да се сдобие с общо 12 реактора с обща генерираща мощност от 15 000 мегавата. По този въпрос провеждаме консултации с руската държавна корпорация Росатом“, е заявил Байрактар, цитиран от телевизия НТВ. Байрактар е посочил, че „ядрената енергия заема важно място в енергийния портфейл на Турция, тъй като позволява на страната да получава чиста енергия и да задоволява нуждите си“.

Министърът на енергетиката на Турция отбелязва, че в АЕЦ „Аккую“ тече интензивна работа и там в момента активно работят около 30 000 души, за да бъде въведен в експлоатация първият реактор на централата.

По-рано генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви пред журналисти, че първият енергоблок на АЕЦ „Аккую“ ще бъде пуснат през 2025 г.

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган първият енергоблок на централата е готов на 90 процента.

Същевременно Анкара планира да се сдобие с поне още две атомни централи с по 4 реактора, за които вече са определени площадки в северозападната част на Турция, посочва ТАСС. Преговори и консултации по тези проекти се водят с Русия, Китай и Южна Корея, отбелязва агенцията.

АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала в Турция. Тя се строи от руската държавна корпорация „Росатом“. Проектът „Аккую“ включва четири енергоблока с реактори ВВЕР от поколение III+, проектирани в Русия. Мощността на всеки енергиен блок ще бъде 1200 MW.

След разговори в рамките на Петербургския международен икономически форум с министъра на природните ресурси и екологията на Русия Александър Козлов, турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар съобщи още, че Турция и Русия планират да създадат енергийна и минна борса в Истанбул.


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?