Новини

От България Bookmark and Share

09.02.2024 г.  12:18 ч.
Промишленото производство расте с 3,3% през декември на месечна база
АВТОР: publics.bgИндексът на промишленото производство нараства с 3.3% през декември 2023 г. в сравнение с предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщиха днес от Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо декември 2022 г. е регистрирано намаление с 6.9% на календарно изгладения индекс на промишленото производство.

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.1%, в добивната промишленост - с 9.4%, и в преработващата промишленост - с 0.9%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 17.4%, производството, некласифицирано другаде - с 16.0%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.3%. Намаление е регистрирано при производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.2%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - със 7.1%.

На годишна база понижение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 8.9%, и в добивната промишленост - с 8.8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение - с 4.6%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29.1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 27.3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 27.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 21.5%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 21.2%.

Ръст е регистриран при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 20.7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.0%.


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?