Новини

От България Bookmark and Share

10.11.2023 г.  13:43 ч.
Доц. Атанас Георгиев: Амбициозните „зелени“ политики ще са гореща тема след изборите за ЕП
АВТОР: publics.bgНепосредствено след изборите за Европейски парламент на преговорната маса ще бъде поставен един сериозен разговор за целите и за бъдещето на европейските зелени политики. Въпросът е какво ще се случи дотогава, каза доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и главен редактор на publics.bg. Доц. Георгиев беше сред участници в кръглата маса „Горива и енергийна сигурност“ в София, организирана от информационния портал 3Е News и експертът по енергийна политика Славчо Нейков.

Таксономията за това кои инвестиции разбираме за зелени е тема в развитие, прогнозира още доц. Георгиев. По думите му предстои сериозен разговор в европейски контекст за това възможно ли е да се постигнат така заложените цели, или трябва да преосмислим тези планове на база на реално постижимото. 

Той смята, че залагането на амбициозни цели може и да е вдъхновяващо, но може и да демотивира, ако при изпълнението не се доближим и до половината от целите. 

Споделяйки лично мнение, той посочи, че „зеленият пакт, макар и негласно, има крайна цел да прекъсне зависимостта от петрол, макар че се говори основно за въглища и природен газ. И макар да не е изрично заявено, изгледите за добив на петрол са най-малки за държавите от ЕС“. На този фон транспортният сектор в Европа остава силно зависим от петрола.

Засягайки темата за енергийната сигурност, доц. Георгиев изтъкна, че концепцията се променя и ако за Европейския съюз тя означаваше разнообразяване на източници, трасета и доставчици, то след началото на войната в Украйна, всичко това се изнесе пред скоба, но при условие - без руска енергия. За държави, които са зависими от внос, като България и ЕС като цяло, създава изцяло нов контекст.

Доц. Георгиев е категоричен, че ерата на петрола не е свършила. „Преди около година изживяхме нещо като петролен шок заради голямото значение на този източник. Ако някъде сме намалили зависимостта си от петрол и петролопродукти, то това е само в производството на електроенергия, където природният газ е заместващ“, описа още актуалната картина той.


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?