Новини

От света Bookmark and Share

01.11.2023 г.  15:48 ч.
Зареждат гориво от ново поколение в АЕЦ „Дуковани" в Чехия
АВТОР: publics.bgЧетвърти енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ в Чехия бе спрян за презареждане със свежо ядрено гориво, ремонт и профилактика. Говорителят на атомната електроцентрала Иржи Бездек съобщи, че реакторът ще използва гориво от ново поколение за първи път.

Техниците ще извадят всичките 349 горивни касети, като след приключване на ремонта част от отработеното гориво ще бъде върнато в реактора и ще бъдат заредени 78 нови горивни касети с гориво PK3+.

„Преходът към нов вид гориво е резултат от нашите усилия за непрекъснато подобряване на безопасността, надеждността и експлоатационната ефективност на двете ни атомни електроцентрали“, каза Богдан Зронек, член на управителния съвет на енергийната компания CEZ, която е оператор на АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“.

Новото гориво се доставя от руската горивна компания ТВЕЛ. Зронек отбеляза, че CEZ диверсифицира своите доставки на гориво и разширява капацитета за съхранение, така че централата да разполага със запаси за почти 5 години. По-рано тази година CEZ договори бъдещите доставки на гориво да се извършват от американската компания Westinghouse. Очаква се те да започнат през 2024 година.


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?