Новини

От света Bookmark and Share

18.09.2023 г.  13:36 ч.
Анализ: ЕС рискува да зависи от Китай за внос на батерии, както зависеше от Русия в енергетиката
АВТОР: publics.bgЕвропейският съюз може да стане толкова зависим от Китай за литиево-йонни батерии и горивни клетки до 2030 г., колкото беше зависим от енергийните доставки на Русия преди войната в Украйна. Това гласи анализ, подготвен за европейските лидери, с който разполага „Ройтерс“, посочва агенцията. Очаква се документът да бъде разгледан на неформалната среща на лидерите в испанския град Гранада на 5-ти октомври, където ще се дискутира увеличаване на икономическата сигурност и независимост на ЕС.

Поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънце и вятър, Европа ще има нужда от начини за съхраняване на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г., сочи докладът. „Това рязко ще повиши търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори, което се очаква да нарасне между 10 и 30 пъти през следващите години“, се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС.

ЕС има силни позиции в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори, с повече от 50 на сто глобален пазарен дял, но разчита в голяма степен на Китай за горивни клетки и литиево-йонни батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

Притеснени от нарастващата глобална увереност и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

„Без прилагане на силни мерки, европейската енергийна екосистема може да изпитва зависимост от Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест на тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна“, пише още в анализа.

Според Европейската комисия през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, ЕС е разчитал на Русия за повече от 40% от общото си потребление на газ, за 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища.

Прекратяването на повечето доставки на енергоносители от Русия предизвика шок в цените на енергията в ЕС и скок на потребителската инфлация, принуждавайки Европейската централна банка да повиши лихвените си проценти до рекордно високи нива, които ограничават икономическия растеж на блока.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва в документа на испанското председателство. „Подобен сценарий може да се развие и в пространството на цифровите технологии“, се казва в документа. „Прогнозите показват, че търсенето на цифрови устройства като сензори, дронове, сървъри, мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие“, сочи анализът.

До 2030 г. тази чужда зависимост може сериозно да попречи на повишаване на производителността, от което европейската промишленост и сектор на услугите се нуждаят спешно, както и на модернизацията на селскостопанските системи, които са от съществено значение за справяне с изменението в климата, е посочено още в документа, допълва „Ройтерс“.

 


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?