Новини

От света Bookmark and Share

22.05.2023 г.  09:28 ч.
Атомната индустрия може да създаде 450 000 нови работни места до 2050 г.
АВТОР: publics.bgШестнадесетте държави, които образуват т.нар. ядрен алианс на Европа, определиха количествено нуждите на сектора на среща в Париж преди седмица. Тя се реализира по инициатива на Франция и бе ръководена от министъра на енергийния преход на страната Агнес Пание-Рунаше. 
Освен Франция в алианса участват още Белгия, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Естония, Швеция, Италия, а като наблюдател и Обединеното кралство. Алиансът има за цел да обедини опита на страните, които използват мирния атом.
 
На срещата стана ясно, че европейската ядрена индустрия планира да създаде повече от 450 000 нови работни места през следващите 30 години в ЕС, от които 200 000 висококвалифицирани. Ядреният сектор на Европа очаква приноса на индустрията към БВП да се увеличи с още 92 милиарда евро, предвид поддържането на производствен капацитет от 100 гигавата до 2050 г. и значително намаляване на вноса на изкопаеми горива, стана ясно на срещата.
 
Министрите обсъдиха положителното въздействие на ядрената енергия върху европейската икономика - те считат, че АЕЦ може да осигури до 150 гигавата енергийна мощност до 2050 г. в ЕС, в сравнение с около 100 гигавата днес. Това означава изграждане на нови 30 до 45 големи и малки реактори, съобщава ukdaily.news.

Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?