Новини

От света Bookmark and Share

18.05.2023 г.  12:21 ч.
Росен Христов договори с „Фраматом“ обучение за български специалисти в ядрената енергетика
АВТОР: publics.bgМинистърът на енергетиката Росен Христов договори с ръководството на „Фраматом“ обучение и обмен на опит в ядрената енергетика за български студенти и специалисти. На срещата, която се проведе в Париж, френската компания представи опита, който има в няколко европейски държави в организацията на обучения, като подчерта, че за България ще бъде изготвен специален план. 

„Обменът на опит и знания е сред основните теми и на Алианса от държави от ЕС, подкрепящи ядрената енергетика. В България имаме над 40-годишен успешен опит с АЕЦ „Козлодуй“, но допълнителните знания и достъпът до най-новите технологии и проучвания ще бъдат от полза. Предвид многото проекти за изграждане на нови ядрени мощности в Европа се очаква разкриване на до 450 000 нови работни места в сектора за висококвалифицирани и високоплатени специалисти. Чрез тази програма за обучение ще дадем възможност на наши експерти да се реализират както в страната, така и в чужбина”, заяви министър Христов. 

По-рано министърът на енергетиката се срещна и с ръководството на водещата френска енергийна компания EDF, с която обсъди предпроектно проучване и оценка на възможността за изграждане на АЕЦ „Белене“. От френската страна представиха примерен детайлен план какво би включвало подобно изследване. „Важно е за ключови и стратегически проекти да взимаме експертно и информирано решение на база предимствата и недостатъците на всички възможни сценарии. Проектът „Белене“ има бъдеще и идеята ни е на основата на пълна и актуална информация парламентът да вземе решение как да продължи развитието му“, подчерта Христов. 

Заедно с българския министър в срещите участваха зам.-министър Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева.


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?