Новини

От България Bookmark and Share

18.05.2023 г.  12:12 ч.
Правителството стартира обучителни програми за заетите в соларния бизнес
АВТОР: publics.bgПравителството стартира обучителни програми за заетите в соларния бизнес. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика по време на първото издание на кариерен форум, посветен на ВЕИ индустрията.
ВЕИ индустрията, временното правителство, държавните и образователните институции ще работят по-тясно заедно за обучаването на квалифицирани кадри. „Зелените професии" са бъдещето и подготовката на експерти е от ключово значение не само за развитието на сектора, но и за постигане на енергийните цели на държавата. Именно качествените кадри ще бъдат движеща сила при така важния за България процес на енергиен преход. Това стана ясно по време на първото издание на кариерния форум „Презареди кариерата си", който даде възможност на десетки млади таланти, търсещи реализация във ВЕИ сектора, да черпят от опита на доказани експерти в сферата.
 
Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и социалната политика, бе специален гост на събитието и адресира нуждата от съвместна работа между бизнеса и властта в прехода към възобновяеми енергийни източници. „Всичко ново, което се въвежда, трябва да идва от бизнеса. Те са експерти и носители на новите знания. С цел да подкрепи подготовката на специализирани кадри за ВЕИ индустрията, правителството планира да стартира обучителни програми. Без координация между бизнеса и държавата няма как да вървим напред", допълни тя.
 
Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение „Соларна Академия България" и съорганизатор на форума, също подчерта важността от колективен подход. „За да успее планът за възстановяване и устойчивост, трябва бизнесът, властта, образованието и медиите да работят заедно. Само тогава можем да постигнем всяка обща зелена цел".
 
„Презареди кариерата си" събра на едно място бизнеса, институциите и кандидатите за работа с цел да задълбочи диалога между ВЕИ индустрията, образованието и институциите, за да работят съвместно върху иновативни и практически ориентирани подходи на обучение и създаване на зелени решения.
Събитието се проведе със специалното съдействие на Нов български университет, Междууниверситетския център за развитие на кариерата към УНСС, Технически университет – София, Технически университет – Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев", Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив.

Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?