Новини

От света Bookmark and Share

17.05.2023 г.  16:14 ч.
Швеция започва строителство на едно от най-големите съоръжения за съхранение на енергия
АВТОР: publics.bgAxpo ще изгради едно от най-големите батерийни съоръжения за съхранение на енергия във Филипстад, Швеция. Швейцарската група придоби на 15 май 2023 г. проекта от SENS (Sustainable Energy Solutions Sweden), компанията, която първоначално е разработила проекта. Съоръжението ще допринесе за балансиране на мрежата като спомагателен източник на електроенергия. Строителството е планирано да започне в началото на 2024 г.
 
Axpo ще изгради литиево-йонна система за съхранение на енергия с мощност 25 МВт. на около 300 км западно от шведската столица Стокхолм, в гр. Филипстад. Съоръжението ще предоставя спомагателни услуги за балансиране на мрежата. Изграждането е планирано да започне в началото на 2024 г. На същото място Axpo ще продължи да разработва и наземен соларен парк с капацитет до 20 МВт. Двата проекта обхващат площ от над 23 хектара (230 000 кв. м). 
 
Франк Аменд, директор „Батерии и хибридни системи“ в Axpo Group, заяви: „Придобиваме два важни проекта от SENS, които ще продължим да развиваме съвместно. Батерийните системи за съхранение и слънчевата енергия ще стават все по-важни за енергийния микс на бъдещето. Очакваме с нетърпение предстоящото ни сътрудничество с нашите колеги от SENS“.
 
Хенрик Боман, главният изпълнителен директор на SENS, заяви: „Много сме щастливи от партньорството ни с Axpo - водеща международна компания, която e сред двигателите на енергийния преход в Европа. Този проект ще бъде един от най-големите соларни и батерийни паркове в Швеция. Затова сме много горди, че ще работим съвместно с толкова уважаван и опитен партньор, за да гарантираме успеха на проекта. Виждаме огромен потенциал за бъдещи партньорства с Axpo“.
 
Axpo участва в разработването, изграждането и търговската оптимизация на мащабни решения за съхранение на енергия. Компанията има за цел да изгради значителен капацитет за съхранение на енергия в Европа до 2030 г. Благодарение на богатия си опит в международната търговия с енергия Axpo ефективно предлага батериите на пазара като осигурява оптимално им използване по линия на спомагателните услуги и търговията на спот пазара. Axpo развива дейност в Швеция от 2005 г. насам. 

ЕТИКЕТИ: Axpo | Швеция | инвестиция | съхранение на енергия 


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?