Новини

От България Bookmark and Share

15.05.2023 г.  10:18 ч.
Износът на ток от България е намалял с близо 66% от началото на годината
АВТОР: publics.bgОт началото на годината износът на ток е намалял с близо 66 процента, а производството на електроенергия се е свило с една пета спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), предаде БНР.

„Не само у нас и в региона, но и в цяла Европа има тенденция към намаляване на потреблението на ток“, каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. 

„Това е факт от миналата година от октомври месец, тъй като Европа като цяло влезе в рецесия и има сериозно намаление на потреблението на електрическа енергия, а и от друга страна в момента има сериозно намаление на цената на природния газ, което доведе до намаляване на цената на електрическата енергия като цяло“, допълни той.

Затова е „съвсем нормално по-евтините производства да бъдат по актуални в момента и въглищните централи да си намалят като цяло производството“. Заради по-ниските цени актуален става и вносът на ток. 

„Не внасяме в момента от по-евтини газови централи, но внасяме електрическа енергия от Румъния, произведена от техните водноелектрически централи. Цената е доста по-ниска. И е съвсем нормално българският пазар да се възползва“.

Статистиката изглежда така:

„Потреблението е намаляло с 5,17%. Производството като цяло в страната е намаляло с 20%, като общо за комплекса „Марица изток“ производството е намаляло с 38,5%. Износът е намалял с 66%. От 1 януари досега сме изнесли повече, отколкото сме внесли, но то е много по-малко в сравнение с миналата година. Миналата година сме изнесли 4 милиона и 700 мегаватчаса до този момент, сега сме изнесли един милион и шестотин“, каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.


ЕТИКЕТИ: ЕСО | износ ток | Ангелин Цачев 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?