Новини

От света Bookmark and Share

15.05.2023 г.  09:23 ч.
Необходима е политическа воля за насърчаване на зелената енергия в Източна Европа
АВТОР: publics.bg


Страните от Централна и Източна Европа се нуждаят от повече политически стимули за разширяване на производството на електроенергия от възобновяеми източници, за да постигнат целите на Европейския съюз, заяви енергийният изследователски център „Ембър“ (Ember). Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. 

 
Естония, Латвия, Литва, Полша, Чешката република, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, България и Румъния понастоящем произвеждат само една четвърт от електроенергията си от възобновяеми енергийни източници, се казва в публикуван днес доклад.
 
Сравнително високият дял от 55 процента от изкопаеми горива "е довел до едни от най-скъпите цени на електроенергията в ЕС и е направил региона уязвим към променливи разходи и проблеми с доставките", се казва в прессъобщението, цитирано от ДПА.
 
„Голяма част от страните от Централна и Източна Европа са закъснели с внедряването на възобновяема енергия“, заяви Степан Чалупа, председател на Чешката камара за възобновяема енергия.
 
През 2022 г., когато цените на електроенергията в цяла Европа скочиха, след като Русия прекъсна вноса на енергия в ЕС, производството на енергия от вятърни и слънчеви електроцентрали в страните нарасна с 28 процента, което е над средното за ЕС ниво от 15 на сто.
 
Ниските национални цели и постоянните пречки обаче възпрепятстват дългосрочното разширяване на капацитета на слънчевата и вятърната енергия и поставят региона в позиция да не постигне целта на ЕС за производство на 69 процента от енергията от зелени източници до 2030 г., заяви „Ембър“.
 
Ако регионът реализира потенциала си, той би могъл да добави 200 гигавата (GW) вятърни и слънчеви мощности до 2030 г., прогнозира изследователският център. Това може да доведе до дял на зелената енергия от 63 процента и значително по-ниски цени на едро.

ЕТИКЕТИ: енергийни цели в Източна Европа | зелена енергия 


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?