Новини

От света Bookmark and Share

12.05.2023 г.  20:29 ч.
Росен Христов: Правителствата трябва да реагират, когато пазарът не може да се справи сам
Министърът на енергетиката изнесе лекция в един от най-старите университети в Европа
АВТОР: publics.bg


  • © Пресцентър Министерство на енергетика

По покана на Факултета по икономика и бизнес на Загребския университет, който е един от най-старите в Европа, министърът на енергетиката Росен Христов изнесе лекция на тема „Държавна намеса в пазарите в условия на криза“. Повод за поканата са действията на министерството на енергетиката, чрез които страната ни се е справила с кризата с енергийните доставки.

„Като експерт, идващ от частния сектор, съм принципно против държавната намеса в пазарните механизми. Въпреки това една от първите стъпки, които трябваше да предприема като министър, беше съществена намеса в енергийните пазари и то не само на национално, но и на европейско ниво. Има случаи, когато в резултат на външни фактори, пазарът не може да функционира нормално и тогава намесата е наложителна и оправдана“, подчерта Христов.

Той даде конкретни скорошни примери с войната в Украйна, пандемията с КОВИД, земетресението в Турция и други. Христов разказа на студентите още за диверсификацията на газовите доставки и разширената инфраструктура, която изисква тя, както и за различните доставчици на свежо ядрено гориво за централата ни в Козлодуй. По думите му няма как да има енергийна сигурност, без алтернатива в доставките. След лекцията Христов отговори на множество въпроси на студенти и преподаватели в сферата на енергетиката. 


ЕТИКЕТИ: министър енергетика | Росен Христов | пазар | държавна намеса 


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?