Новини

От България Bookmark and Share

07.02.2023 г.  15:35 ч.
Министър Стоянов обясни инвестиционните намерения за язовир „Огоста“
АВТОР: publics.bg


  • © Почивка.бг

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посети Монтана и се срещна с кмета на града Златко Живков и около 150 души от местната общност, пред които разясни инвестиционните намерения за изграждане на плаващ фотоволтаичен парк върху язовир „Огоста“.

Министър Стоянов съобщи, че известна германска компания е заявила писмено инвестиционни намерения за изграждане на плаваща фотоволтаична централа в България, а българското правителство е препоръчало язовир „Огоста“, тъй като е вторият по големина язовир у нас и на Балканите и стената му се нуждае от ремонт за 30 милиона лева, а също за да се привличат инвеститори в Северозападна България, които да откриват работни места за местните хора. Той уточни, че българската държава не е поемала никакви конкретни ангажименти по проекта.

Стоянов обясни, че след заявяването на намерения от страна на инвеститора е създадена работна група от експерти на пет министерства – на икономиката и индустрията, на земеделието, на енергетиката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, които са излезли със становище, че трябва да се направят промени в четири закона, за да има нормативна база за изграждане на подобни плаващи паркове. В момента в българското законодателство не съществува понятие плаващ фотоволтаичен парк и въвеждането му може да стане само със законови промени, приети от бъдещо Народно събрание.

Министър Стоянов съобщи, че планът е бъдещият инвеститор да ремонтира стената на язовир „Огоста“ и да изгради соларния парк на площ от около осем квадратни километра, при положение, че цялата площ на язовира е 22 квадратни километра. За отдаването на водната площ на концесия ще има конкурс и ще се избере най-доброто инвеститорско предложение, уточни Стоянов. Той обяви, че проектът няма да се реализира преди да се направи оценка за въздействието върху околната среда, преди да е ясно, че няма да попречи на риболова и популацията на рибата в язовира.


ЕТИКЕТИ: Никола Стоянов | Икономика | Инвестиции | Финанси | Финансиране | Язовир „Огоста“ 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?