Новини

От България Bookmark and Share

23.01.2023 г.  10:33 ч.
Проектът за Градска железница е сред приоритетите на Пловдив в новия програмен период
АВТОР: publics.bg„Голямата тема за Пловдив е градският транспорт - как да намалим и изведем трафика от центъра, и да го насочим към т.нар. градски магистрали. Релсовият транспорт е алтернатива с т. нар. градска железница“, каза пред БТА Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив по образование, бизнес развитие и европейски политики.

По думите му завършването на проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив“, финансиран по Механизма за свързване на Европа, ще положи основите на трасе за градска железница. „В Програмата за транспортна свързаност 2021-2027 г., одобрена от Европейската комисия през октомври миналата година, е проектът за втория етап на модернизацията на жп възел Пловдив, който ще удвои съществуващия релсов път по бул. „Копривщица“ и тези в северната и източната част на града. Така ще се образува едно „ухо“ откъм изхода за Раковски, където влаковете ще могат да се завъртат в кръг“, обясни той.

„Ще бъде създадена градска железница чрез използване на трасетата на съществуващата железопътна инфраструктура и изграждане на допълнителни спирки и връзки за обслужване на транспортната схема на града. С развитието на градската железница трасето до летище Пловдив ще бъде интегрирано към осъществяваните превози в рамките на града, като по този начин ще се създаде възможност за по-добра свързаност на летището с транспортната мрежа на града и значително повишаване на превозите“. Това е записано в проектните документи.


ЕТИКЕТИ: Пловдив | Транспорт | Железопътен транспорт 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?