Новини

От България Bookmark and Share

13.01.2023 г.  14:09 ч.
БФБ награди инвестиционните посредници и банки с най-високи резултати през 2022 г.
АВТОР: publics.bg


  • © БФБ

На 1,004 млрд. лева възлиза оборотът на Българска фондова борса (БФБ) за 2022 г., което е с 23% повече спрямо предишната. Това е най-високият оборот за изминалите девет години. Ръст от 16% до 101 024 отбелязва броят на сделките на БФБ през изминалата година в сравнение с 2021 г. 34 милиона лева са набрани от първични публични предлагания на акции (IPO-та) на БФБ през 2022 г.

22-та церемония по награждаване на брокерите, постигнали най-високи резултати през 2022 г., беше официално открита от Мария Филипова, заместник-председател на Комисия за финансов надзор, Васил Големански, заместник-председател на СД на БФБ и доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Церемонията се проведе под мотото „Код: Устойчивост“ и неин специален гост беше Елена Николова, мениджър на общността на CEO Angels Club и организатор в TEDxVitosha, която направи своя експертен прочит на ценностите за устойчивост през 2023 г. БФБ отличи най-добре представилите се през изминалата година в следните категории:

За инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през 2022 г.
1-во място: БенчМарк Финанс АД, следван от Реал Финанс АД и АБВ Инвестиции ЕООД

За инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през 2022 г.:
1-во място: Карол АД, следван от Елана Трейдинг АД и БенчМарк Финанс АД

Първа Финансова Брокерска Къща АД получи наградата за най-активен инвестиционен посредник на сегмент Premium на БФБ през 2022 г. С наградата за най-активна банка-инвестиционен посредник през 2022 г. беше отличена Централна кооперативна банка АД. За емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година беше наградена Агрия Груп Холдинг АД. Darik Business Review e медията, която получи отличието за най-значим принос за популяризирането на капиталовия пазар през 2022 г.


ЕТИКЕТИ: БФБ | Българска фондова борса | Инвестиции | Финанси | Финансиране | Инвестиционни посредници | Банки 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?