Новини

От България Bookmark and Share

11.01.2023 г.  12:25 ч.
МОН: С промени в закона ще се търсят кадри за индустрията
АВТОР: publics.bg


  • © Пресцентър на МОН

Какво трябва да се направи, за да може бизнесът с помощта на държавата и местните власти да ускори подготовката на средни кадри за индустрията? На тази тема разговаря министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов с изпълнителния директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ) в Пловдив инж. Пламен Панчев. Според проф. Пенов училищата заедно с бизнеса трябва максимално да използват и възможностите на европейските и националните програми, свързани с образованието.

Министърът покани инж. Панчев да участва при разработването на промените в Закона за професионалното образование и в срещи в МОН по темата. Инж. Панчев предложи идеята ТИЗ, МОН и Община Пловдив да приемат 10-годишна програма за осигуряване на кадри за местната индустрия. Като индустриален град Пловдив има нужда от кадри в професионални направления като машиностроене, транспорт, хранително-вкусова промишленост и др.

Затова ТИЗ работи активно с 9 общини от региона и засега с пет професионални гимназии чрез обучителен център, който разполага с модерна апаратура и предизвиква интерес у учениците. Преподаватели са специалисти от Университета за хранителни технологии. Бизнесът подпомага активно училищата, предлага и стипендии за учениците с идеята след дипломирането си те да работят в местните предприятия. Искаме да работим с поне 30 професионални училища, заяви още инж. Панчев.


ЕТИКЕТИ: МОН | Министерство на образованието и науката | Образование | Обучение 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?