Новини

От света Bookmark and Share

04.05.2022 г.  8:57 ч.
Премиерите на Гърция и България обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис
Съоръжението ще допринесе за енергийната сигурност и автономия на Гърция и Югоизточна Европа
АВТОР: publics.bgПремиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков дадоха заедно старта на изграждането на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. Началото на изграждането на проекта, който се развива от компанията Gastrade, беше дадено на специална церемония в Гърция. Двамата премиери подписаха специално изработена паметна плоча за стартирането на проекта, който ще се превърне в нов енергиен портал с ключова роля не само за енергийната сигурност и независимост на Гърция, но и за цяла Югоизточна Европа. LNG терминалът значително ще допринесе за плавния енергиен преход и за енергийния плурализъм на този изключително чувствителен регион.

На церемонията присъстваха и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайът, както и представители на местната власт, включително областният управител на Източна Македония и Тракия Христос Метиос и кметът на Александруполис Янис Зампукис. Участваха и акционерите на Gastrade: основателят и председател на борда на директорите на Gastrade Елмина Копелузу, представителят на Gaslog Cyprus Investments Ltd Паоло Еноизи, председателят на DEPA Commercial Йоанис Пападопулос, главният изпълнителен директор на Gastrade Константинос Ксифарас, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, както и изпълнителният директор на DESFA Мария Рита Гали.

Изграждането и експлоатацията на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис ще засили стратегическата роля на Гърция като енергиен център за по-широкия регион на Югоизточна Европа и ще предложи алтернативни източници и маршрути за доставка на газ за региона, повишавайки енергийната сигурност на доставките и енергийната автономия в период на големи предизвикателства. Проектът ще позиционира Александруполис като енергиен портал за целия регион на Югоизточна Европа, подчертавайки стратегическото значение на града и стимулирайки местната икономика и заетостта. Съоръжението е с технически капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м. на година и ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км.

По този начин регазифицираният LNG ще може да достига до пазарите на Гърция и България и по-широкия регион - Румъния, Сърбия и Северна Македония и др., с перспектива за доставки и към Украйна. Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 60% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м. на година. Финалното инвестиционно решение за терминала при Александруполис е включено и финансирано по линия на гръцката Оперативна програма „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK) с публични разходи в размер на 166,7 милиона евро. През март тази година Gastrade подаде заявление до Регулаторния орган за енергетика на Гърция (RAE) за лиценз за нова независима система за природен газ (INGS) за проекта „Thrace INGS“ (“Тракия”).

Новият проект също ще се състои от плаващ блок за съхранение и регазификация (FSRU) и ще бъде реализиран в Тракийско море, близо до бреговете на  град Александруполис. Основателят и председател на борда на директорите на Gastrade Елмина Копелузу отбеляза: „Енергийната карта се променя. Сега навлизаме във финалния етап на изпълнение на FSRU Александруполис, важен и иновативен проект за Гърция и това се случва в период на голяма нестабилност в геополитическия и енергийния пейзаж. С този проект Гърция показва на Европа, че може да отговори с твърди стратегически стъпки на несигурността на времето и да предложи решения, от които всеки може да се възползва. FSRU Александруполис създава нов енергиен портал за Гърция и Югоизточна Европа, който идва в критичен момент, за да отговори на неотложните национални и европейски потребности.

От град Александруполис, който е толкова свързан с този проект, ние превръщаме Гърция в ключова точка за енергетиката в региона, допринасяйки за енергийна сигурност и диверсификация на източниците на доставки, с ползи за милиони граждани в много различни страни“. Вицепрезидентът и главен изпълнителен директор на Gastrade Константинос Сифнеос подчерта: „Стратегическата и икономическа необходимост, но и важността на проекта за LNG терминал в Александруполис са повече от очевидни в новия енергиен пейзаж. С този много важен проект, който обедини страните от региона, насърчавайки сътрудничеството, солидарността и в крайна сметка мира в региона, ние укрепваме регионалната енергийна сигурност, енергийната ликвидност, сигурността и благосъстоянието на гражданите в целия регион на Югоизточна Европа.

Бихме искали да благодарим на нашите акционери, които са в основата на успеха на този проект, както на и голяма мрежа от организации и хора, допринесли за старта на този проект в Александруполис и, разбира се, на националното правителство и лично на министър-председателя на Гърция за непоклатимата и стабилна подкрепа за проекта. Александруполис е нов портал, а България е свързващото звено на веригата за доставки, които могат да продължат към Сърбия и Румъния. Вторият FSRU, който беше лицензиран от гръцкия енергиен регулатор миналия четвъртък, позволява по-нататъшно разширяване на тази верига за доставки до Молдова и Украйна. С тези два проекта ние допринасяме за създаването на истински регионален енергиен хъб, който ще засили икономиката, сигурността и сътрудничеството“.

От своя страна, представителят на Gaslog Cyprus Investments Ltd  Паоло Еноизи заяви: „Всички в GasLog са изключително горди с участието ни в проекта Александруполис FSRU, който стартира днес тук, в Александруполис. Трагедията, която се развива в момента в Украйна, подчерта значението на LNG не само като гориво, което ще позволи прехода към по-ниски емисии, но също така и като критичен елемент от плановете за енергийна сигурност на много държави. Такава сигурност се гарантира само от значителна инвестиция в инфраструктура, която в днешно време идва с цена и като време за доставка, което в сравнение с други инициативи показва прозорливостта на основателите на Gastrade, на правителството на Гърция и на отделните акционери, които са планирали тази инвестиция предварително. Като водещ доставчик на услуги по транспортиране на втечнен природен газ, GasLog допринесе за цялостната спецификация на FSRU, неговия дизайн и с време и за неговото изграждане и ще достави плаващия блок в Александруполис до края на 2023 г. Опитните екипи на GasLog ще управляват по безопасен и надежден начин операциите на съоръжението през идните години".

Председателят на DEPA Commercial S.A Йоанис Пападопулос и главният изпълнителен директор Константинос Ксифарас заявиха: „Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, който е най-големият енергиен проект в Гърция за последните години, е стратегическа инвестиция, която ще допринесе решаващо за сигурното снабдяване с природен газ за нашата страна. Той засилва геополитическата позиция и ролята на Гърция като енергиен център за Югоизточния и Средиземноморския регион, тъй като тази инвестиция се реализира в момент, когато ролята на LNG на пазара на природен газ вече е значително повишена. Участието на DEPA Commercial в проекта потвърждава водещата му роля в Гърция, демонстрирайки на практика, че този проект ще е двигателна сила за развитието на енергетиката в Гърция и Югоизточна Европа“.

Главният изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов отбеляза: „Важността на независимата система за пренос на газ при Александруполис като нов портал за енергийни доставки е ключова за Югоизточна Европа. Терминалът ще осигури необходимите допълнителни количества природен газ, предлагайки достъп на производители от цял свят и свързаност с подходящи маршрути за доставка до всички заинтересовани потребители в региона. Нивото на резервирания капацитет и интересът на търговци и потребители доказват както стратегическото значение на терминала, така и неговата икономическа ефективност. Благодарение на терминала България, Гърция и съседните страни ще могат да се възползват пълноценно от нарастващият пазар на втечнен природен газ и от сигурността и конкурентните цени, които той предоставя.

Достъпът до алтернативни доставки на газ от САЩ, Катар, Египет и други страни ще осигури конкурентни цени на газа за държавите в региона. Изпълнението на проекта ще засили диверсификацията на източниците на природен газ и ще стимулира конкуренцията в полза на бизнеса и на крайните потребители, като същевременно ще увеличи ликвидността чрез достъп до LNG, ще ускори процеса на декарбонизация в енергийния сектор. Радвам се, че работим заедно за успеха на проекта”. Главният изпълнителен директор на DESFA S.A Мария Рита Гали заяви: „Терминалът за втечнен природен газ при Александруполис ще утвърди Гърция като страна с водеща роля в регионалното енергийно развитие, като решително укрепва енергийната сигурност на Гърция и на региона на фона на предизвикателната международна среда.

Свързаността на този стратегически важен проект чрез мрежата на DESFA със съществуващите и новите експортни маршрути за България и Северна Македония води до увеличаване на износа за пазарите на Югоизточна и Централна Европа, утвърждавайки Гърция като енергиен център. DESFA ще допринесе с дългогодишния си опит, натрупан от експлоатацията на терминала за втечнен природен газ в Ревитуса, за оптималния дизайн и отличното внедряване на FSRU Александруполис“.


ЕТИКЕТИ: LNG | Гърция | България | Александруполис | Природен газ 


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

20.03.2022  Теодор Бобочиков, Управляващ партньор, V-Ridium
Трансформация на енергетиката – тенденции и двигатели
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места? Нашият уебсайт използва „бисквитки“, които гарантират възможно най-оптимална работа със сайта. За повече информация вж. как се използват „бисквитки“ и как да промените настройките си.

„Бисквитки“

Какво представляват „бисквитките“?

„Бисквитката“ е малък текстови файл, който даден уебсайт съхранява на Вашия компютър или мобилно устройство при всяко Ваше посещение на сайта. Използването на такива файлове е широко разпространено, за да могат да функционират уебсайтовете или да са по-ефективни, както и за да се предоставя информация на собствениците на сайта.

Как става използването на „бисквитките“?

Уеб сайта Google Analytics — услуга за уеб анализ, предоставяна от Google, Inc. („Google“), за да се подпомогне анализът на използването на уебсайта. За тази цел Google Analytics използва „бисквитки“ — текстови файлове, които се съхраняват на Вашия компютър.

Получената чрез тези файлове информация относно начина Ви на ползване на уебсайта — стандартна информация за регистрация в интернет (вкл. Вашия IP адрес) и информация за поведението на посетителите в анонимна форма — се предоставя на Google и се съхранява от него, включително на сървъри в САЩ. Google ще направи анонимна изпратената информация чрез премахване на последния октет от Вашия IP адрес преди нейното запазване.

Google използва тази информация съгласно условията за ползване на Google Analytics, за да прави оценка на начините на ползване на уебсайта и да докладва относно дейностите, извършвани на уебсайта.

Няма да използваме и няма да допуснем трета страна да използва инструмента за статистически анализ с цел проследяване или събиране на каквато и да било информация, чрез която би могла да се установи самоличността на посетителите на сайта. Google може да предоставя на трети страни информацията, събрана чрез Google Analytics, когато това се изисква от закона или когато тези трети страни обработват информацията от името на Google.

Съгласно условията за ползване на Google Analytics Вашият IP адрес няма да бъде свързван от Google с никакви други данни, с които Google разполага.

Имате право да откажете ползването на „бисквитки“ на Google Analytics, като изтеглите и инсталирате приложението Google Analytics Opt-out Browser Add-on. Приложението се свързва с Google Analytics JavaScript (ga.js), за да посочи, че информацията относно посещението на уебсайта следва да не се изпраща на Google Analytics.

„Бисквитките“ се използват и за регистриране на Вашето съгласие (или несъгласие) с използването на такива файлове на този уебсайт, така че да не се налага този въпрос да Ви бъде задаван при всяко Ваше посещение на сайта.

Приложение Google Analytics Opt-out Browser Add-on

Как се контролира използването на „бисквитките“?

Можете да контролирате и/или изтривате „бисквитките“, когато пожелаете. Можете да заличите всички „бисквитки“, които вече се съхраняват на Вашия компютър, както и да настроите повечето браузъри така, че да не допускат съхраняването на „бисквитки“.

Пълна информация за бисквитките

Управление на „бисквитките“ във Вашия браузър

Повечето браузъри Ви позволяват:
  • да виждате какви „бисквитки“ са съхранени и да ги заличавате поотделно
  • да блокирате „бисквитки“ на трета страна
  • да блокирате „бисквитки“ на конкретни сайтове
  • да блокирате инсталирането на всякакви „бисквитки“
  • да заличите всички „бисквитки“ при затваряне на браузъра

Ако сте избрали опцията да заличите „бисквитките“, трябва да знаете, че настройките за предпочитания ще бъдат изгубени. Освен това, ако блокирате изцяло съхраняването на „бисквитки“, много сайтове, включително и този, няма да работят оптимално, а опцията за излъчване в интернет (webcast) изобщо няма да функционира. Ето защо не е препоръчително да се изключва опцията за „бисквитки“ при използване на услугите ни за излъчване в интернет.
X