Новини

От света Bookmark and Share

19.10.2021 г.  16:00 ч.
Мария Габриел: Образование в свят на предизвикателства
АВТОР: publics.bg


  • © Представителство на ЕК в България

Международният Форум на жените за икономика и общество, провеждащ се в рамките на Италианското председателство на Г-20, събра в Милано политици, икономически лидери, водещи представители на индустрията, академичните и научните среди. В дебата на тема „Образование в свят на предизвикателства: Лидери вдъхновяващи момичетата към науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM)" българският еврокомисар Мария Габриел призова към създаване на условия за подкрепа на момичетата и жените за образование и кариера в STEM специалностите. Данните показват, че днес само 22% от всички учени и инженери във високотехнологичните сектори са жени. 46% от докторантите са жени, от които 26% са ректори на университети. Само 6% са стартъпите ръководени от жени.

90% от момичетата в училище се интересуват от информационните и комуникационни технологии, но на 1000 завършили информационни и комуникационни технологии. От тези 24 завършили, само 6 жени работят в тази сфера.  На фона на тези цифри българският еврокомисар обърна внимание на съществуващите добри практики на европейско ниво и новите инициативи в рамките на ресора й. „Днес е важно да променим скоростта, с която нещата се случват. Необходим е нов подход, а различните съществуващи инициативи да си взаимодействат с цел по-голямо въздействие. Подходът трябва да обхваща мерки на ниво начално и средно образование, да наблегне на активната роля на университетите и тясно си сътрудничи с бизнеса. На европейско ниво е необходима критична маса от инвестиции, целенасочени действия и конкретни инициативи в подкрепа на жените новатори", отбеляза Мария Габриел.

В новата програма „Хоризонт Европа" и Европейския иновационен съвет вече бе дадено началото с промени, обхващащи критериите за кандидатстване по програмата и подкрепа за компаниите ръководени от жени. В „Хоризонт Европа" за първи път критерий за кандидатстване за финансиране е организациите да имат план за равнопоставеност между половете. С Европейския иновационен съвет комисар Габриел даде старт на инициативата Women TechEU, целяща да подкрепи 50 високотехнологични стартъпи ръководени от жени. Паралелно се изпълнява и „Програма за лидерство на жените" за менторство и изграждане на мрежи за обмен на добри практики. Мария Габриел открои проекта „Момичета в кръговата икономика" (Girls Go Circular), като добър пример за сътрудничество с бизнеса и надграждане на резултатите.

Той се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и има за цел да предостави на момичета на възраст 14-18 години в цяла Европа цифрови и предприемачески умения чрез учебна програма за кръговата икономика. В рамките на една година са обучени 2300 момичета в 8 държави. Те са част от най-голямата иновационна екосистема в Европа с над 60 иновационни центъра. „50000 обучени момичета с проекта Girls Go Circular, 40000 обучени със стажовете „Цифрова грамотност" на Европейския институт за иновации и технологии, 50 високотехнологични компании, подкрепени от Европейски институт за иновации и технологии. Днес предизвикателството е да предоставим обучение и подкрепа за максимален брой проекти. Следващата стъпка е съвместна работа между проектите. Само със сътрудничество, споделени ресурси и добри практики можем да привлечем повече момчета към STEM специалностите, давайки им възможността за професионално израстване", коментира още българският еврокомисар.


ЕТИКЕТИ: Мария Габриел | Образование | Наука | Иновации | Технологии 


Всички новини от света

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.06.2024  Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”
Днес повече от всякога светът се нуждае от ядрена енергетика
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

С какво транспортно средство стигате до работните си места?