Новини

От България Bookmark and Share

07.06.2018 г.  15:14 ч.
За АЕЦ „Белене“: ГЕРБ – не на всяка цена, БСП – ГЕРБ бламира кабинета, ДПС – нямате стратегия
НС не отмени решението си от 2012 г., но даде мандат на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори, без държавни гаранции, под каквато и да е форма
АВТОР: publics.bg

  • От парламентарната група на ГЕРБ са категорични, че приемането на това решение не означава рестарт на проекта "Белене".
    © Emil.A.Georgiev, flickr.com

  • © Канал 3

С голямо мнозинство Народното събрание (172 „За“ от 188 гласували) прие предложеното от ГЕРБ решение по доклада на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“. Против гласуваха единствено от парламентарната група на ДПС, а двама от БСП се въздържаха.

С решението си парламентът възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията си по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ Белене, заедно със стратегически инвеститор на пазарен принцип – без договори за задължително изкупуване, без преференциални цени, без договори за разлики, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията, и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделянето на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружества. Освен това Народното събрание задължи енергийния министър до 31 октомври да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Също така, НС препоръча на Министерския съвет да отмени своето решение от 29 март 2012 г., с което изграждането на втората ядрена централа беше спряно.

Отхвърленият проект на решение, предложен от БСП, се отличаваше от този на ГЕРБ по това, че предлагаше Народното събрание да отмени решението си от 29 март 2012 г., с което то подкрепи спирането на проекта „Белене“ от страна на правителството. Както и с това че в него нямаше изричен запис при липсата на преговори с потенциални инвеститори да не се предоставят държавни гаранции. 

Дебатите в пленарната зала по двете предложения продължиха малко над три часа. Основният дебат беше трябва ли и защо ГЕРБ не предвижда да бъде отменено решението на Народното събрание от 2012 г. 

От ГЕРБ обявиха, че са за реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не на всяка цена. От БСП обвиниха парламентарната група на ГЕРБ, че бламира собственото си правителство и енергийния си министър в частност. От ДПС обявиха, че ще гласуват против, защото липсва цялостна визия и стратегия за развитие на енергетиката. От Обединените патриоти и Воля изразиха пълната си подкрепа за решението, предложено от ГЕРБ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе думата след дебатите, каза, че е изненадана, че отмяната на решението на Народното събрание от 2012 г. се е превърнало в основна тема. Тя посочи, че не вижда разлика между проекторешенията на ГЕРБ и БСП и че в крайна сметка е меродавно последното решение на парламента и това е решението, което тя ще представя на потенциални инвеститори при разговорите си с тях.

Необходим е широк консенсус, който да гарантира устойчивостта на проекта, каза още Петкова. И отхвърли тезата на БСП, че ГЕРБ бламират собственото си правителство с думите, че на практика предложеното от парламентарната група решение преповтаря предложението на МС.

Това не рестарт на АЕЦ „Белене“. С това решение само даваме възможност на министъра на енергетиката да проведе преговори с потенциални инвеститори, обясни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който представи проекта на решение на най-голямата парламентарна група. Според ГЕРБ АЕЦ „Белене“ има своето бъдеще, но не на всяка цена. Нищоправенето е най-лошият вариант, посочи още Ненков и добави, че с пазарният тест за проекта предстои.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и настоящ депутат от „БСП за България“ Иван Генов обяви, че левицата също е за 100% за пазарна реализация на проекта. Според него обаче ограниченията, които ГЕРБ са поставили в скоби в своето решение (без договори за разлики, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията – б. а.) са проблем, защото в следващите месеци в разговорите с инвеститорите може да се повяват изгодни варианти, които ще спомогнат за намаляване на лихвите по проекта (вероятно имайки предвиди по заеми за финансиране на проекта – б.а.). Според Генов решението на НС от 2012 г. няма никаква сила, защото развитието на ядрените проекти е в прерогативите на Министерския съвет. Затова според него отказът то да бъде отменено е безсмислен. Най-важното за инвеститорите е единната позиция между МС, НС и големите политически сили, подчерта Генов. Той коментира още, че: „Има приказки за бум на технологии, ама тях ги няма. Този бум е някъде в нашите глави, а реалността е атомната енергетика.“ Генов посочи още, че най-добрият вариант е АЕЦ „Козлодуй“ да бъде изкарана извън БЕХ и обединена с предприятие за АЕЦ „Белене“ в ядрен холдинг, който да изгради втората атомна централа. 

В отговор на Генов Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни от парламентарната трибуна, че няма как Народното събрание да отмени решението си от 29 март 2012 г., тъй като то е било обусловено от решението на Министерския съвет от същата дата за спиране на проекта. Според него предложеният от ГЕРБ текст на решението дава възможност да се види дали този проект е жизнеспособен и дали има икономически интерес към него. 

Жельо Бойчев от БСП за България обаче видя във варианта на решението на ГЕРБ липса на доверие и бламиране на правителството и на енергийния министър от страна парламента. Бойчев посочи, че с условията в т.1 на решението стратегически инвеститор да бъде намерен без държавни и корпоративни гаранции, се връзват ръцете на правителството и се прави така, че този проект да не може да се реализира. „Не ви завиждам г-жо Петкова с такава подкрепа“, каза Бойчев.

Искрен Веселинов от Обединените патриоти, депутати от която парламентарна група са съвносители с ГЕРБ, отговори на Бойчев, че не е въпрос на недоверие към министъра и към кабинета. „Въпросът е някой някъде по веригата да не реши, че може да натовари българския потребител“, каза Веселинов. Той посочи още, че записът не позволява корпоративни гаранции, за да не се получи така, че НЕК и БЕХ да дадат гаранции да покриват разходите на инвеститора, ако приходите му се окажат недостатъчни.

Красимир Янков от БСП за България също като колегата си Жельо Бойчев се обърна към министър Теменужка Петкова с думите, че след това решение на ГЕРБ тя трябва отново да си подаде оставка, защото управляващото мнозинство й няма доверие. Той я попита още защо не изпълнява решението на НС от 2012 г., в което се казва, че министърът трябва да информира парламента за действията по изграждането на парогазова централа на площадката „Белене“ и по изграждането на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“. После той се обърна към ГЕРБ с думите: „След като вашите министри не изпълняват това решение, защо тогава не го отмените?“

Според Валентин Николов от ГЕРБ никой не трябва да следва логиката, че АЕЦ „Белене“ трябва да се изгради, за да изнасяме електроенергия. Целта на производството на електроенергия е да обслужва националното потребление, а в контекста на свързването на пазарите в ЕС – и на регионалните пазари, обясни той. Николов посочи още, че дори проектът да не беше спрян през 2012 г., в момента пак нямаше да има действащ нов ядрен блок. Причината е, че Ижорските заводи, са закъснели много с изработването на оборудването с дълъг срок на производство, обясни Николов. И каза, че през 2012 г. корпусът на единия блок е бил готов на 70%, а на другия – на 25%. „Не може да разсъждаваме: АЕЦ „Белене“ - на всяка цена и независимо от всичко“, каза още депутатът. Според него Министерството на енергетиката е единственият субект, който трябва да реши да развива ядрената енергетика. 

„Вие говорихте обратно на това, което говорихте, когато спирахте проекта“, контрира Румен Гечев от левицата. Според него той е спрян от ГЕРБ „слугувайки на една голяма чужда държава“, като по думите му от това потребителите са претърпели огромни загуби.

Председателят на Воля Веселин Марешки обяви, че за партията изграждането на АЕЦ „Белене“ е абсолютен приоритет. 

Доста остро изказване направи депутатът от Обединените патриоти Павел Шопов (Атака). „Ако 2012 г. не беше дошла една чужда секретарка, която престоя 5 часа и се срещна с много ромски НПО-та, щяхме вече да получаваме ток за жълти стотинки“, каза той от трибуната. Според него и ДПС, и протестиращите пред НС срещу проекта служат на чужди интереси и им се дава гласност, за да внасят смут в консенсуса, който има в парламента по проекта „Белене“.

Според Таско Ерменков от БСП за България за пореден път имаме признаци, че проектът ще се случи – особено след разговорите, проведени от президента Румен Радев с президента Владимир Путин и последващото посещение на премиера Бойко Борисов в Русия. Той обяви, че БСП ще подкрепи решението на ГЕРБ, като знак за постигане на консенсус, въпреки че то е по-ограничаващо от това на БСП.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай разкритикува колегите си, че дебатът се води не по зададената тема. Смятах, че ГЕРБ вече са приключили списъка си с неправилните решения, но явно този списък е дълъг, каза той. Той обясни, че ДПС няма да подкрепи решението на ГЕРБ, защото не е воден сериозен дебат за нуждата на България от нови мощности, както  и не са представени сериозни прогнози за потреблението на електрическа енергия. Рамадан Аталай посочи, че ДПС е щяло да даде подкрепата си, ако Министерството на енергетиката има цялостна стратегия за енергетиката, анализ за новите технологии и сигурна информация относно дерогацията, която искат въглищните ТЕЦ. „Г-жо министър, Вие ще бъдете натоварена с отговорност, която няма как да изпълните. С това решение на вас не ви даваме възможност да вземете каквото и да е решение свързано с ядрената енергетика“, обърна се още Аталай към Теменужка Петкова. В обръщение към ГЕРБ пък посочи: „Вие спряхте проекта „Белене“. Какво ново се случи? Без разрешението на „Атомстройекспорт“ и без разрешението на Путин не можете да направите нищо – проектът е руски.“ "Явно след срещата при Путин се е решило - трябва да създадем една нова тема в обществото и пускаме обществото да дъвче ядрената енергетика, защото имаме два реактора на площадката и се чудим какво да ги правим", каза още Аталай.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов направи ретроспекция на проекта, като посочи, че действията между 2000 и 2009 г. по него са един от хубавите модели на корупция. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина, каза Цветанов и добави, че опитите за корупционни схеми трябва да бъдат прекратени. 

На финала от трибуната своята позиция изрази и министър Теменужка Петкова. Освен че, не се съгласи с твърденията на БСП, че не се ползват с доверието на ПГ на ГЕРБ (виж по-горе), тя коментира, че днес не се намираме в хипотеза дали ни е необходима нова ядрена мощност или не. „Това решение е било взето много назад във времето и то не е отменено“, каза тя. Тя посочи още, че ситуацията през 2012 г. е била коренно различна от тази днес. Тогава, по думите й, е имало неяснота по структурирането на проекта, след като през 2009 г. избраният стратегически инвеститор го е напуснал. Друга разлика с 2012 г. е решението по арбитражното дело, а трета такава са новите моменти в европейските политики, свързани с опазването на климата. Сега имаме наличие на инвеститорски интерес, посочи още Петкова.

Петкова: До седем години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена

След дебатите, в кулоарите на парламента Теменужка Петкова обяви, че до 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена. С днешното решение на парламента може да се търси стратегически инвеститор за изграждане на централата, добави тя, цитирана от БНР. „С решението, което се взима днес на практика това е новата воля на българския парламент. След това решение ръцете на правителството са развързани. Колегите от "Росатом" винаги са заявявали, че те ще участват ако българската държава вземе подобно решение, било като изпълнител, като подизпълнител."

Петкова отново каза още, че до момента имаме четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

 

 

 


ЕТИКЕТИ: Народно събрание | доклад | решение | АЕЦ Белене | мандат | преговори | стратегически инвеститор 


Всички новини от България

Няма публикувани коментари
Влез за да коментираш


Интервю

11.01.2019  Изискванията към ръководителите на енергийните компании стават все по-големи
Димчо Станев, Изпълнителен директор на ЧЕЗ Електро България
Пълен текст

Събития

Няма въведени записи в тази категория!

Анкета

Ще бъде ли построена АЕЦ "Белене"?

 Нашият уебсайт използва „бисквитки“, които гарантират възможно най-оптимална работа със сайта. За повече информация вж. как се използват „бисквитки“ и как да промените настройките си.

„Бисквитки“

Какво представляват „бисквитките“?

„Бисквитката“ е малък текстови файл, който даден уебсайт съхранява на Вашия компютър или мобилно устройство при всяко Ваше посещение на сайта. Използването на такива файлове е широко разпространено, за да могат да функционират уебсайтовете или да са по-ефективни, както и за да се предоставя информация на собствениците на сайта.

Как става използването на „бисквитките“?

Уеб сайта Google Analytics — услуга за уеб анализ, предоставяна от Google, Inc. („Google“), за да се подпомогне анализът на използването на уебсайта. За тази цел Google Analytics използва „бисквитки“ — текстови файлове, които се съхраняват на Вашия компютър.

Получената чрез тези файлове информация относно начина Ви на ползване на уебсайта — стандартна информация за регистрация в интернет (вкл. Вашия IP адрес) и информация за поведението на посетителите в анонимна форма — се предоставя на Google и се съхранява от него, включително на сървъри в САЩ. Google ще направи анонимна изпратената информация чрез премахване на последния октет от Вашия IP адрес преди нейното запазване.

Google използва тази информация съгласно условията за ползване на Google Analytics, за да прави оценка на начините на ползване на уебсайта и да докладва относно дейностите, извършвани на уебсайта.

Няма да използваме и няма да допуснем трета страна да използва инструмента за статистически анализ с цел проследяване или събиране на каквато и да било информация, чрез която би могла да се установи самоличността на посетителите на сайта. Google може да предоставя на трети страни информацията, събрана чрез Google Analytics, когато това се изисква от закона или когато тези трети страни обработват информацията от името на Google.

Съгласно условията за ползване на Google Analytics Вашият IP адрес няма да бъде свързван от Google с никакви други данни, с които Google разполага.

Имате право да откажете ползването на „бисквитки“ на Google Analytics, като изтеглите и инсталирате приложението Google Analytics Opt-out Browser Add-on. Приложението се свързва с Google Analytics JavaScript (ga.js), за да посочи, че информацията относно посещението на уебсайта следва да не се изпраща на Google Analytics.

„Бисквитките“ се използват и за регистриране на Вашето съгласие (или несъгласие) с използването на такива файлове на този уебсайт, така че да не се налага този въпрос да Ви бъде задаван при всяко Ваше посещение на сайта.

Приложение Google Analytics Opt-out Browser Add-on

Как се контролира използването на „бисквитките“?

Можете да контролирате и/или изтривате „бисквитките“, когато пожелаете. Можете да заличите всички „бисквитки“, които вече се съхраняват на Вашия компютър, както и да настроите повечето браузъри така, че да не допускат съхраняването на „бисквитки“.

Пълна информация за бисквитките

Управление на „бисквитките“ във Вашия браузър

Повечето браузъри Ви позволяват:
  • да виждате какви „бисквитки“ са съхранени и да ги заличавате поотделно
  • да блокирате „бисквитки“ на трета страна
  • да блокирате „бисквитки“ на конкретни сайтове
  • да блокирате инсталирането на всякакви „бисквитки“
  • да заличите всички „бисквитки“ при затваряне на браузъра

Ако сте избрали опцията да заличите „бисквитките“, трябва да знаете, че настройките за предпочитания ще бъдат изгубени. Освен това, ако блокирате изцяло съхраняването на „бисквитки“, много сайтове, включително и този, няма да работят оптимално, а опцията за излъчване в интернет (webcast) изобщо няма да функционира. Ето защо не е препоръчително да се изключва опцията за „бисквитки“ при използване на услугите ни за излъчване в интернет.
X